Laatst bijgewerkt op 20 juni 2022 door Energiebesparen
Afbeelding door Tomasz Zajda – stock.adobe.com
Vanaf 1 januari 2025 treedt een algemeen verbod op het huidige gasverwarmingssysteem in werking. Volgens de Building Energy Act en de Climate Protection Act 2030 moeten alle nieuwe ketels vanaf vandaag gekoppeld zijn aan minimaal 65 procent hernieuwbare energie. Onder bepaalde voorwaarden moeten ook oude worden vervangen.
Uitbreiding van het oude gasverwarmingssysteem
Deze wet is van toepassing op nieuwe en oude gebouwen. Er moet dus een uitbreiding van het oude verwarmingssysteem plaatsvinden, volgens de vervangingsplicht van de Bouwenergiewet. Dit geldt voor alle ketels gebouwd in 1992 of ouder. Toch zijn er enkele uitzonderingen op deze regel, dus huiseigenaren die hun eigendom vóór 1 februari 2002 hebben verworven, zijn vrijgesteld van de verplichting tot ruilen. Bovendien hoeven verwarmingsketels voor vaste brandstoffen, waterverwarmingstoestellen en afzonderlijke ruimteverwarmingstoestellen niet te worden vervangen. Zelfs ketels en verwarmingstoestellen met een kW-vermogen onder de waarden 4 – 400 kW worden niet beïnvloed door deze wet en kunnen blijven werken.
Alternatieve vormen van verwarming
Er zijn zes mogelijke alternatieven:
- Stadsverwarming
- Thermische zonne-energie
- Infrarood verwarming
- Warmtepomp
- Brandstofcelverwarming
- Houtverwarming
Stadsverwarming kan een bijproduct zijn van verschillende processen, zoals de productie van elektriciteit of de verbranding van afval. Warmtepompen en thermische zonne-energie zijn ook belangrijk voor de productie van stadsverwarming. Bij dit type verwarming is water het belangrijkste medium dat de energie door de krachten transporteert, omdat het efficiënt veel warmte kan opslaan. De afstand waarop het kan worden vervoerd is echter klein. Het is slechts 30 km. Daarom is nabijheid tot de energieproducent noodzakelijk. In het geval van thermische zonne-energie is het bezit of de aankoop van zonnecellen een voorwaarde. Hier wordt de natuurlijke energie van zonnestraling via de zonnecollectoren van het systeem gebruikt om het verwarmingssysteem te bedienen. Hittegolven worden gebruikt in infraroodverwarmingstechnologie. Dit zijn infraroodstralen, elektromagnetische golven, die verlichte oppervlakken verwarmen. Hier verwarmt de kachel niet de kamer, maar de objecten die zich in de kamer bevinden, die op hun beurt deze warmte vervolgens afgeven aan hun omgeving. Een warmtepomp werkt volgens het energie-uitwisselingsprincipe, warmte-energie wordt uit de omgeving gehaald en in een warmtewisselaar gevoerd. Er zijn drie verschillende soorten pompen: lucht, water en aarde. Brandstofcelverwarming is een vorm van elektriciteitsopwekkende verwarming waarbij waterstof reageert met zuurstof en dus de benodigde energie produceert. Dit genereert niet alleen warmte, maar ook andere energie. In klassieke houtgestookte verwarmingssystemen daarentegen worden hout of pellets verbrand om thermische energie op te wekken.
Voor- en nadelen van een vroege transitie
Begin 2020 werden de rijksheffingen voor elektriciteit verlaagd en vanaf 2023 worden ze volledig afgeschaft. Dit bespaart ook geld op dit gebied bij het installeren van een milieuvriendelijker alternatief. De kosten voor de alternatieven zijn echter hoog, in het geval van een warmtepomp tot 24.000 euro zijn sommige types alleen voorwaardelijk geschikt voor de modernisering van oude gebouwen. Op het gebied van kosten is er echter al verlichting geboden door de staat. 35 procent van de totale kosten wordt gedekt voor een nieuwe installatie van een warmtepompsysteem en 45 procent voor een vervanging van gas naar warmtepompverwarming. Zelfs met houtverwarmingssystemen wordt tot 45 procent van de kosten gedekt. Thermische zonne-energie wordt gesubsidieerd met minstens 1500 euro voor particuliere systemen, waarbij de benodigde zonne-energiesystemen ook overheidssubsidies ontvangen. Daarnaast zullen door het langzaam opdrogen van fossiele brandstoffen de kosten voor fossiele brandstoffen de komende jaren stijgen, wat kan leiden tot extra kosten voor de werking van gas- of olieverwarming.
Onze conclusie
Het is zeker de moeite waard om een alternatief te laten berekenen door de blauwe werkverwarmingsingenieur en een verandering te plannen. Helaas zijn langere wachttijden mogelijk door het huidige tekort aan vakmensen, dus wij adviseren u om uw gewenste bestelling zo vroeg mogelijk in te voeren.