Weerbestendig hout voor buitengebruik



Laatst bijgewerkt op september 6, 2022 door Energiebesparen

Hout is een van de oudste bouwmaterialen en wordt daarom vaak binnen en buiten gebruikt. De natuurlijke charme en de mogelijkheid om hout relatief gemakkelijk te verwerken, maken het materiaal zo aantrekkelijk. Om hout zonder aarzeling te kunnen gebruiken voor tuinmeubelen, als terrasoverkapping of als huisbekleding, zijn er een paar dingen om te overwegen. In het volgende artikel leert u welke inheemse en exotische houtsoorten geschikt zijn voor buitengebruik, hoe hout weerbestendig gemaakt kan worden en welke verzorging belangrijk is voor buitenhout.

Tevreden



  1. Exotische houtsoorten voor buitengebruik
  2. Lokale houtsoorten voor buitengebruik
  3. Kosten en aankoopopties
  4. Hoe wordt hout weerbestendig gemaakt?
  5. Houtverzorging buitenshuis

Exotische houtsoorten voor buitengebruik

Als je hout als materiaal buiten wilt gebruiken, is het belangrijk om eerst na te denken over de houtsoort. Niet al het hout is hetzelfde en, afhankelijk van de variëteit, min of meer geschikt voor buitengebruik.

Op het gebied van exotische houtsoorten is teak altijd een populair materiaal geweest voor het maken van houten constructie-elementen en terrasmeubilair. De roodbruine tint van teak is bijzonder aantrekkelijk. Het hout is extreem resistent, daarom wordt het traditioneel gebruikt in de scheepsbouw. Teak is zeer betrouwbaar bestand tegen weersomstandigheden en wordt als robuust en vorstbestendig beschouwd.

Een ander populair hout voor buitengebruik is bongossi. Dit is een goedkoop, hard hout dat een nobele uitstraling heeft en relatief gemakkelijk te verkrijgen is. Het is echter moeilijker om mee te werken vanwege de hardheid.

Ook aanbevolen voor buitengebruik is Balau, een hout met een roodachtig gele tint. Het wordt in dit land vaak gevonden onder de naam Bankirai. Het is relatief hard, weerbestendig en vorstbestendig.

Aangezien illegale kap en problematische teelt van tropisch hout wereldwijd een groot probleem vormen, is het essentieel om bij de aankoop aandacht te besteden aan de juiste certificaten.

Vind gratis een timmerman

Lokale houtsoorten voor buitengebruik

Naast de hierboven genoemde exotische houtsoorten zijn lokale houtsoorten ook ideaal voor buitengebruik. Omdat ze in eigen land worden geteeld, zijn de transportafstanden korter, wat de duurzaamheid ervan vergroot. Of het nu gaat om tuinmeubelen, terrasoverkapping, pergola of privacyscherm: lokale houtsoorten doen nauwelijks onder voor exotische houtsoorten en kunnen net zo divers worden gebruikt.

Larikshout, dat overtuigt met zijn rustieke uitstraling, is bijzonder populair. Dankzij het hoge harsgehalte is larikshout weerbestendig. Larikshout heeft echter relatief hoge kosten.

Robinia, ook bekend als valse acacia, is ook een weerbestendige inheemse houtsoort die vaak buiten wordt gebruikt. Het vereist geen impregnatie en heeft natuurlijk alle eigenschappen die optimaal zijn voor buitengebruik. De lichtgele tot lichtgroene kleur kan uitstekend worden gebruikt voor decoratieve doeleinden. Robinia is een zeer populair materiaal voor houten bestrating en de constructie van speeltoestellen. Omdat het een relatief harde houtsoort is, is Robinia ook moeilijker om mee te werken.

Zachter is douglasspar, die ook vaak als hout wordt gebruikt, bijvoorbeeld traditioneel voor spoorbielzen en tuinmeubelen. Douglasspar is weerbestendig en gemakkelijk schoon te maken.

Kosten en aankoopopties

De weerbestendige houtsoorten kunnen in principe worden gekocht in houtwinkels, waardoor het veel gemakkelijker is om binnenlandse houtsoorten te krijgen. Bongossi, afkomstig uit Ivoorkust, maar ook tropische houtsoorten zijn in Duitsland minder vaak als hout verkrijgbaar. Ze zijn vaker te vinden in afgewerkte producten.

Afhankelijk van de herkomst en kwaliteit van het hout verschilt ook de prijs sterk. Teak wordt als bijzonder duur beschouwd, waarbij hier aanzienlijke prijsklassen heersen, wat te maken heeft met de respectieve kwaliteit van het teak, die enorm kan fluctueren. Leeftijd en stamdiameter hebben ook invloed op de prijs van hout. Teak is in de internationale handel verkrijgbaar voor ongeveer 100 USD per kubieke meter, waarbij de prijs gemakkelijk tien keer zoveel kan zijn.

Hoe wordt hout weerbestendig gemaakt?

Hout wordt soms industrieel voorbehandeld zodat het zonder aarzeling buiten kan worden gebruikt. Hier is bijvoorbeeld de Er wordt gebruik gemaakt van een heet drukproces, wat de weersbestendigheid van veel houtsoorten verhoogt.

Bovendien dragen coatings met oliën en vernissen bij aan het weerbestendig maken van hout. Bootverf wordt vaak gebruikt voor constructiehout, wat duurder is, maar zeer duurzaam en resistent is. Dit geeft het hout een onberispelijke bescherming.

In speciaalzaken vindt u ook een verscheidenheid aan coatings die de weerstand van het hout verhogen. Zorg ervoor dat de verf een zogenaamde blauwheidsbescherming bevat. Blauw wordt beschouwd als de grootste vijand van hout buitenshuis en moet daarom worden gecorrigeerd en uitgebalanceerd met een effectieve vacht. Zo’n coating bevat biociden die met name onbehandelde coniferen beschermen tegen besmetting met de blauwe schimmel. De plaag is merkbaar door het feit dat het hout blauw wordt. In het geval van sparren, sparren, dennen en lariksen is een dergelijke bescherming onmisbaar. Dit is een constructieve houtbescherming die wordt gebruikt om houten componenten in buitenruimtes effectief te beschermen tegen schimmelaantasting. Zo’n coating voorkomt grotendeels het binnendringen van vocht in het hout en voert invallend water grotendeels snel af.

Over het algemeen verlengen houtbeschermingsmaatregelen de levensduur van hout buitenshuis. Afhankelijk van de houtsoort kan een houtbeschermingsmaatregel al dan niet nuttig zijn. Teakhout is over het algemeen zeer duurzaam en heeft een levensduur van 40 tot 50 jaar, zelfs zonder verdere maatregelen. Voor een inheemse houtsoort zoals lariks kan een levensduur van maximaal 25 jaar worden verwacht zonder het gebruik van verdere houtbescherming.

Houtverzorging buitenshuis

Afhankelijk van de houtsoort is de juiste zorg vereist. Als het hout is behandeld en geverfd, moet het regelmatig worden vernieuwd. Op deze manier wordt de weersbestendigheid op de lange termijn gehandhaafd.

Hoewel inherent weerbestendige houtsoorten geen verflaag nodig hebben, kan het geen kwaad om een laag verf aan te brengen. De voorwaarde is om de verf af te stemmen op de betreffende houtsoort. De verf moet dan zeer zelden of helemaal niet vernieuwd worden.

Deel artikel: